Datum: zaterdag 14 december 2019 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

Zorg en Zekerheid Leiden revancheert zich

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich gerevancheerd voor de nederlaag in Den Bosch en toch ook wel voor de grote nederlaag van afgelopen woensdag tegen Pinar Karsiyaka. De Leidse ploeg schoot uit de startblokken: 15-3 na vijf minuten. Na de pauze (44-30) kwam Heroes Den Bosch een paar keer gevaarlijk dichtbij, maar telkens stond een andere Leidse speler op. Uiteindelijk werd het 88-78 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden ging afgelopen woensdag in eigen huis met 65-105 onderuit tegen Pinar Karsiyaka. Daar moest donderdag in aanloop naar de klassieker tegen Heroes Den Bosch eerst nog even over gesproken worden. In een sfeervolle ambiance kende de Leidse ploeg een goede start. Braxton Huggins en Jarvis Williams gingen Zorg en Zekerheid Leiden voor. Na drie minuten spelen was het al 11-2 voor de thuisploeg. Na een rake vrije worp van Thomas van der Mars liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 17-3 voorsprong. De Leidse ploeg leek niet te kunnen missen, waar de Bosschenaren juist grossierden in missers.

Nathan Krill brak de ban door een driepunter raak te schieten, maar Zorg en Zekerheid Leiden was nog niet uitgeraasd. Worthy de Jong scoorde van downtown, Tayler Persons pakte zijn puntjes mee van dichtbij. Toen Nuni Omot een alley-oop benutte op 1’46 van het einde van het eerste kwart, gaf het scorebord een riante 26-7 tussenstand aan. Omot dunkte in de volgende aanval raak, waarna Stefan Wessels de stand na tien minuten op 28-11 bepaalde.

Omot opende het tweede kwart met vijf punten op rij (33-17), maar daarna kreeg Zorg en Zekerheid Leiden net stukken lastiger met de felle Bosschenaren, met als gevolg een 0-10 run. Met twee rake vrije worpen doorbrak Persons een scoreloze periode van vier minuten. Net op tijd om Heroes Den Bosch weer even verder achterop te zetten. Via vijf punten van Huggins en een lay-up van Williams werd de ruststand op 44-30 bepaald. Zorg en Zekerheid Leiden had de eerste aanval van de Bossche formatie afgeslagen.

Na de pauze waren de eerste punten voor Heroes Den Bosch, dat de achterstand terugbracht tot 10 punten verschil: 46-36. Persons zorgde nog even voor wat rust door met een lay-up voor 48-36 te zorgen, maar daarna viel de Leidse ploeg drie minuten lang stil. Via Elijah Clarance en Krill verkleinde Heroes Den Bosch de negatieve marge tot drie punten: 48-45.

De Bosschenaren zaten al wel snel in de penalty en daar maakte Zorg en Zekerheid Leiden gretig gebruik van. Met name Omot mocht de ene na de andere vrije worp benutten. De Bosschenaren konden daardoor niet dichterbij komen dan vijf punten. Een driepunter van Marijn Ververs zorgde voor een iets grotere marge: 61-53. Na een score van Siyani Chambers schoot Ververs nog gauw in (of na) de buzzer raak: 63-55 na drie kwarten.

In het vierde kwart drong Heroes Den Bosch opnieuw aan, dit keer vooral via Boy van Vliet, die met 19 punten topscorer aan Bossche zijde zou worden. De Leidse voorsprong slonk binnen twee minuten tot vier punten: 66-62. Op dat moment stond Williams op. Met twee driepunters op rij zorgde de Amerikaan voor een 72-64 tussenstand na vier minuten spelen. Heroes Den Bosch zette alles op alles om weer aan te haken, maar dit keer knalde Huggins twee keer van ver raak. Twee minuten voor tijd werd het 80-70 en leek de Leidse zege binnen handbereik.

Door twee drietjes van Elijah Wilson was die zege nog allerminst zeker, maar twee dunks van Williams, op maat bediend door Persons en Huggins, brachten het verschil weer op 10 punten: 86-76. Van Vliet zag nog een schot geblockt worden door Williams, waarna Persons voor de 88-78 eindstand tekende. Een belangrijke overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat nu in verliespunten op gelijke hoogte komt met Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Heroes Den Bosch.

Voor coach Rolf Franke was dit een zege van het team. De bal werd vaker gedeeld in plaats van vaak mislukkende solistische acties. Huggins werd topscorer met 22 punten. Williams had met 20 punten en 13 rebounds wederom een double double. Persons had een mooi statline met 16 punten, 7 rebounds en 8 assists. Ook Omot sloot het duel af met 16 punten.

Komende woensdag treedt Zorg en Zekerheid Leiden in Istanboel aan tegen Bahcesehir College. Het jaar 2019 wordt zaterdag afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Den Helder Suns.